Poveži se s nama

Volimo SMŽ | Nagradni natječaj za osnovnoškolce

OŠ Mate Lovraka Petrinja

VIJESTI

Učenici OŠ Mate Lovraka Petrinja i OŠ Mečenčani u Školi u prirodi

Sjajnim i nezaboravnim iskustvom u veseloj atmosferi, uz raznovrstan, poučan i maštovit program Škole u prirodi, bogatije je 33 učenika četvrtih razreda OŠ Mate Lovraka Petrinja i OŠ Mečenčani.

Prije putovanja učenici i roditelji detaljno su informirani o protokolu vezano za Covid-19 pandemiju, sukladno svjetskoj zdravstvenoj situaciji, a u smještaju je organizirana medicinska skrb 24 h koja će pripomoći sigurnoj realizaciji programa s medicinskog aspekta…

21. kolovoza 2020. u 7:30 h, učenike, njihove učiteljice Mirjanu Pavlović, Luciju Gašparić i Helenu Buhin te asisesticu Silvanu Taletović, ispred škole su ispratili roditelji i ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić. Ugodna vožnja autobusom prema NP Krka bila je popraćena poučnim sadržajima koje je učenicima na zanimljiv način ispričao voditelj putovanja. U vrlo posjećenom nacionalnom parku s mnoštvom kupača, učenici su razgledali Skradinski buk, bogate i rijetke biljne i životinjske zajednice, stari mlin vodeničar koji je proizvodio živopisne zvukove, a voditelj im je pokazao i staru kovačnicu sa svim alatima, stare predmete, tekstil i tkalački stan kao i narodne nošnje. U posliijepodnevnim satima doputovali su u Resort Eklata Medena, ugodno se smjestili u sobe, upoznali se s animatorima i boravišnim prostorom, točnim vremenom i mjestom sastanka prije svake aktivnosti. Slijedilo je dugo očekivano kupanje u moru, večera, zabava i animacijski program na pijesku-party dobrodošlice.

Drugi dan, nakon doručka organizirano je putovanje u Split. Učenici su ponosno obukli bijele majice s natiskanim logom i nazivom škole te grada Petrinje, a novčana sredstva za tiskanje majica donirao  je Grad Petrinja. Lokalni vodič poveo je učenike u šetnju i razgled stare gradske jezgre: Dioklecijanova palača, Peristil, Vestibul, ogroman spomenik Grguru Ninskom, a saznali smo da osim u Ninu ima još jedan njegov spomenik u Varaždinu, jer kada ga je kipar u Varaždinu napravio bio je premalen za Split, pa je napravio veći, a manjeg su zadržali. Učenici su promatrali i spomenik Marku Maruliću, oca hrvatske književnosti. Turista nije bilo puno i domaćini su komentirali kako u samom središtu staroga grada ne bismo stali u vrijeme prije Covida 19, te su ovaj put mogli razgledati svaki detalj. Prije odlaska u Prirodoslovni muzej, učenici i  pratitelji zaštitili su se higijenskim maskama, te su razgledali bogatu zbirku morskih životinja, školjki i kukaca naizmjenično u manjim grupama. Poštujući zaštitne mjere učenici su uz stručno vodstvo posjetili stadion Poljud, koji podsjeća na školjku. Prije ulaska svima je izmjerena temperatura te dezinfekcija ruku uz distancu od stranog osoblja. Nisu skrivali oduševljenje kad su vidjeli na tisuće osvojenih trofeja, stare dresove poznatih nogometaša, vrlo održavan stadion i ogromne tribine. Nakon povratka i ručka u odmaralištu slijedio je kratki odmor, a zatim kupanje i sportsko-rekreativni turniri uz vrlo aktivne animatore. Poslije večere zabava i animacijski program.

Treći dan nakon redovite tjelovježbe i doručka grupa je krenula prema brodskom pristaništu. U dvije grupe plovili su brodicama do centra grada Trogira. Tamo je čekao lokalni vodič s kojim su obišli stare gradske jezgre, od 1997. g.upisane u UNESCO-ov registar spomeničke baštine. Imali su čast upoznati vrlo staru lijepu zgradu do mora koja se zove Osnovna škola, gradsku vijećnicu s natpisom dva stiha hrvatske himne, crkvu svetog Lovre, mučenika i zaštitinika našeg grada Petrinje. Nakon kratkog odmora i kušanja trogirskih sladoleda, darivanja uličnog svirača, autobusom je organiziran povratak u odmaralište i ručak. U popodnevnim satima djeca su se odlučila za vodeni park gdje su doslovce uživali, a samo najhrabriji su uz animatore i učitelje skakali u more. Nakon sportsko rekreativnih sadržaja i večere organizirana je  zabava i animacijski program-završna svečanost, ples, prezentacija snimljenih aktivnosti, podjela diploma najuspješnijima i oproštaj.

Četvrti dan nakon doručka pakiranje i putovanje do Zadra. Lokalni turistički vodič poveo je grupu u razgled kulturno-povijesnih znamenitosti grada, kako onih iz daleke prošlosti, tako i onih novijih poput Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Ručak je organiziran u restoranu, a kraći odmor kod rijeke Dobre, gdje su svi dobili putni obrok i vodu. Puni dojmova, novih prijateljstava i ljubavi, učenici su se sretno vratili svojim roditeljima pred školu u večernjim satima. Učiteljica mentor: Lucija Gašparić  /  Izvor: Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

 

 

 

Popularno

Više iz: VIJESTI

Na vrh