Poveži se s nama

Volimo SMŽ | Nagradni natječaj za osnovnoškolce

skolskiportal.hr

VIJESTI

Predstavljene upute za početak nastavne godine

Danas su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs  i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin predstavili ‘Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 i rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.’

Upute su u ime HZZO priredili dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, prim dr. medicine, koja je ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.,  dr. sc. Bernard Kaić, prim dr. medicine i  prim. Tatjana Nemeth-Blažić, dr. medicine.

Ministar Fuchs je danas potvrdio da nastava počinje 7. rujna, a Ivana Pavić Šimetin je pojasnila:

‘Čim iz kućanstva netko odlazi u trgovinu, uvijek postoji mogućnost zaraze ako virus cirkulira u populaciji. Svaka škola i vrtić mogu napraviti ono što mogu. Znamo da su uvjeti različiti širom Hrvatske. Važno je da svi dionici budu upoznati sa svime. Osnovno pravilo je da ne ide u školu onaj tko ima simptome ove bolesti.’

Upute se odnose na razrednu i predmetnu nastavu, dodala je. Ističe kako su razradili i dodatne mogućnosti.

Nastavu je potrebno organizirati tako da učenici dolaze u kontakt sa što manje nastavnika. Ne počinje nastava u isto vrijeme za sve. ‘Maske su obavezne u školi od 5. razreda ako nema razmaka’, kaže.  Lokalni stožer za pojedine škole s dobrom epidemiološkom situacijom može ukinuti obvezu nošenja maski.

Maske su obvezne za predmetne nastavnike, za odgajatelje i učitelje kada prolaze hodnicima i kada kontaktiraju s drugim odraslim osobama. ‘Apeliramo na roditelje da izmjere temperaturu djeci prije odlaska u školu’, kaže te dodaje da se ta temperatura upiše svaki dan. Kada se kod nekog djeteta u školi utvrdi sumnja na Covid-19, odvaja se od ostalih, a ako se to dogodi kod kuće, onda nek’ ne dolazi u školu.

Djeca integralno ulaze u razred, ne izlaze pod odmorom, njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima. Zabranjuje se ulazak stranih osoba u samu školu, naglašava ministar Fuchs. Učiteljica i učenici su bez maski. Nema spajanja djece iz drugih razreda i formiranja različitih grupa.

Sve mjere idu za tim da se što manje drugih osoba miješa s jednim razredom, a to se pokušava dobiti blok nastavom ili podjelom razreda na pola da bi se osigurao dovoljno širok prostor, kaže ministar Fuchs.

U pripremi je daleko širi dokument koji osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima, a koji bi trebao olakšati organizaciju nastave. U utorak će ministar Fuchs putem Skypea razgovarati sa svim ravnateljima škola.

OVDJE preuzmi Upute.

 

Više iz: VIJESTI

Na vrh