Poveži se s nama

Volimo SMŽ | Nagradni natječaj za osnovnoškolce

VIJESTI

Međunarodni dan žena u OŠ Ludina

Učenici velikoludinske Osnovne škole Ludina na nastavi povijesti obilježili su Međunarodni dan žena.

Na interaktivnom panou u holu škole učenici mogu saznati o nekim novim ženama koje su obilježile posljednje desetljeće: Malali koja se zalaže da obrazovanje bude dostupno djevojčicama diljem svijeta, Greti koja je promijenila način razgovora o globalnim klimatskim promjenama, varaždinki Mariji koja je prošle godine pokrenula kolektivnu sadnju stabala u Hrvatskoj i postigla veliki uspjeh zahvaljujući društvenim mrežama, te akciji #spasime koja i u ovome trenutku pruža podršku i pomoć ženama koje su izložene nasilju u obitelji.

Odjeli petog razreda na nastavi povijesti analizirali su materijal i povijesne izvore koji govore o položaju žena i djevojčica u staroj Grčkoj. Učenici su intervjuirali svoje bake i usporedili npr. dostupnost obrazovanja i slobode koje su uživale s onima u staroj Grčkoj te sa svojim životom.

Šesti razred analizirao je dijelove Vinodolskog zakonika koji govore o pravima i položaju žena u vinodolskoj općini u 13. stoljeću, a tiču se nasljeđivanja i jednakosti pred sudom.

Učenici osmog razreda su nakon obrade sadržaja o sufražetskom pokretu pripremili kratka izlaganja o pravima žena u razdoblju od srednjeg vijeka do danas, o povijesti Međunarodnog dana žena te su analizirali povijesne izvore iz antisufražetske propagande.

Što znači biti žena u 21. stoljeću ovisi o tome gdje ste se rodili i gdje živite. Na Zapadu su žene u drugoj polovici 20. stoljeća postigle veći napredak nego u proteklih nekoliko tisuća godina, ali muškarci još uvijek imaju vodeću ulogu u politici, poslovanju i industriji.

Milijunima djevojčica diljem svijeta nije omogućeno obrazovanje, žene su u prosjeku 10-30% manje plaćene za posao koji obavljaju u odnosu na muškarce, kasnije će imati manje mirovine što znači da su u većoj opasnosti od siromaštva. Jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili spolno nasilje (najčešće od partnera s kojim su u vezi), u nekim dijelovima svijeta djevojčice se prisiljava na brak.

U posljednjih 20 godina broj žena u parlamentima se udvostručio, no još uvijek ih je samo 22% u odnosu na muškarce. Dok 143 od 195 zemalja svijeta u svojim zakonima formalno izjednačava prava žena i muškaraca, u praksi diskriminacija žena i dalje postoji u mnogim područjima života.  /  Izvor: OŠ Ludina Velika Ludina

 

 

Popularno

Više iz: VIJESTI

Na vrh