Poveži se s nama

Volimo SMŽ | Nagradni natječaj za osnovnoškolce

OŠ Mate Lovraka Petrinja

KULTURNI KUTAK

Druženje učenika OŠ Mate Lovraka Petrinja s Ivanom Brlić-Mažuranić

U ponedjeljak, 6. svibnja 2019. učenici trećeg i četvrtog razreda Područne škole Češko selo, u pratnji svojih učiteljica Mirjane Pavlović i Mateje Gavranović Vujić, nastavu su održali u gradu, točnije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, a posjetili su i Galeriju Krsto Hegedušić.

U dvorani Hrvatskoga doma učenici su dočekali posebnu gošću, gošću koja je ove godine proslavila 145. rođendan i čija djela osnovnoškolci rado čitaju, spisateljicu koja je stvarala iz srca i čija su se djela urezala u pamćenje desetaka generacija – slavnu Ivanu Brlić- Mažuranić.

Učenici su pozorno slušali zanimljivosti iz života spisateljice, kao i one o tome kako su nastala njezina najpoznatija djela. S velikim zanimanjem učenici su pratili izlaganje, ali i pokazali zavidno znanje u poznavanju autoričinih djela. Oni najhrabriji okušali su se i u dramatizaciji te odglumili likove romana ˝Čudnovate zgode šegrta Hlapića˝.

Cijeli prostor u kojem se druženje odvilo bio je uređen u stilu vremena kada je autorica stvarala, a učenici su mogli pratiti odrastanje Ivane Brlić – Mažuranić na posebno uređenom panou. Cjelokupni dojam upotpunila je i izložba autoričinih najpoznatijih djela.

Nakon druženja s jednom od omiljenih dječjih spisateljica, gospođa Katica Pucović provela je učenike kroz odjel knjižnice za odrasle, za djecu te im pokazala i prostor igraonice za djecu. Uslijedio je obilazak Galerije Krsto Hegedušić gdje su učenici razgledali fotografije koje su nastale neposredno pred početak, za vrijeme Domovinskog rata te one snimljene po oslobođenju našega grada.

Usprkos kiši koja je neumorno padala cijeli dan, puni dojmova vratili smo se u školu s novim zadatkom – istražiti i napisati neke zanimljivosti iz života Ivane Brlić – Mažuranić, kritički opisati neki od njezinih najpoznatijih likova ili ilustrirati jedno od djela. (Mateja Gavranović Vujić, voditeljica područne škole Češko selo)

 

 

Više iz: KULTURNI KUTAK

Na vrh