Poveži se s nama

Volimo SMŽ | Nagradni natječaj za osnovnoškolce

SAVJETI & IDEJE

5 stvari koje morate reći svojim učenicima prvog tjedna škole

Prvi tjedan škole je ključan za postavljanje tona u vašoj učionici. Imate novu grupu učenika koje morate upoznati, inspirirati, uložiti u njih. Ono što kažete i napravite u tim prvim danima ostavit će trajan dojam na te učenike – stoga ne smijete to uzeti olako.

Ovo je pet stvari koje svaki učenik mora čuti tijekom prvog tjedna škole, a donosi ih Školski portal.

 

VI STE VAŽNI.

Svaki učenik mora znati da je za njega već unaprijed postojalo planirano mjesto u trenutku kad je ušetao u vašu učionicu. Oni su stavljeni u vaš razred namjerno – oni trebaju vas i vi trebate njih. Prvi tjedan škole pobrinite se da pozdravite svakog učenika njegovim imenom dok ulazi u učionicu. Potrudite se upoznati ih – zapamtite detalje o njihovim obiteljima, hobijima, sklonostima. Napravite popis ako morate. Učenici će se osjećati cijenjeno – i to će značiti puno u omogućavanju uspješne školske godine tom učeniku.

 

VAŠ GLAS SE ČUJE.

Svaki dan nađite vremena da svakom učeniku pružite priliku da porazgovara s vama – to će zahtijevati vremena, ali vrijedi truda. Današnji učenici traže sigurno mjesto na kojem mogu naći pouzdane odrasle osobe koje mare za njih dovoljno da bi ih poslušali – njihove nade, strahove, komentare o dnevnom životu. Vi biste mogli biti osoba koju traže.

 

VI STE ODGOVORNI ZA SVOJA DJELA.

Iako učenici često traže slobodu, potrebna su im dosljedna očekivanja njihovih nastavnika koji će ih podržavati. Mi moramo ljestvicu postaviti visoko i držati učenike odgovornima za njihovo ponašanje. Moraju naučiti sad da njihovi izbori znače i posljedice. Mi im ne činimo uslugu “okretanjem na drugu stranu” kad naprave nešto loše. Uspješan učitelj pokazuje učenicima da mu je stalo do njih previše da bi dopustio da posrnu. Svaki učenik može biti uzor – mi im samo moramo dati priliku da budu odgovorni za svoje postupke.

 

SVE ŠTO JE VRIJEDNO ZAHTIJEVA TRUD.

Lijenost je rastuća epidemija u našoj kulturi. Mi stalno želimo prečace. Želimo trenutačne rezultate. Ali u edukaciji (kao i u životu) učenici moraju naučiti da sve što je vrijedno –zahtijeva trud. Pružite im priliku da naporno rade i zatim ih nagradite za dobro obavljen posao.

U svojoj sam učionici držala veliki znak iznad ploče na kojem je pisalo „JOŠ“. Kad god bi se neki učenik osjećao poraženo i beznadno i rekao „Ja to ne znam“ ili „Ja to ne razumijem“, ja bih pokazala na znak i rekla „Ti to ne znaš…JOŠ“. Njima je to puno značilo – pokazalo im je da vjerujem u njihov potencijal za učenje i svladavanje bilo koje tematike. Do kraja drugog tjedna sve što sam morala napraviti bilo je pokazati na znak i oni bi samo klimnuli glavom, razumijevajući da će s vremenom shvatiti nešto novo ako ulože trud.

 

SVI GRIJEŠIMO. SVAKI DAN JE NOVI POČETAK.

Istina je da svi mi POGRIJEŠIMO. Moramo preuzeti odgovornost za svoje pogreške i ispričati se, ako je to nužno. Ali, također se moramo sjetiti da je svaki dan novi početak. Naši učenici trebaju osjetiti da imaju priliku za odlično iskustvo učenja svaki put kad uđu u učionicu. Kao učitelj, morate im spomenuti činjenicu da jučerašnje pogreške mogu imati posljedice, ali to ne znači da učenici ne mogu bolje odlučiti već danas.

 

ZAPAMTITE:

Vaši učenici su u vašem razredu s razlogom.

Oni tamo nisu slučajno.

Vi morate obaviti svoj posao.

Prenesite im ovih pet stvari jer će to pomoći da školska godina bude uspješna.

Prenesite to svom razredu tijekom prvog tjedna škole.

I svaki tjedan poslije tog.

 

Autorica teksta je Jessica LAWLER – strastvena edukatorica i autorica resursa za učitelje. Odana je stvaranju aktivnosti koje će angažirati učenike i pojednostavniti vaše planiranje lekcija. Izvornik: blog.teacherspayteachers.com

 

Popularno

Više iz: SAVJETI & IDEJE

Na vrh