Poveži se s nama

Volimo SMŽ | Nagradni natječaj za osnovnoškolce

Novska.hr

ZNANJE JE MOĆ

Održan prvi NOVsky – Art & Science festival

Novska je u petak, 13. rujna bio grad „znanosti i umjetnosti“, domaćin prvog „Art & Science festivala – NOVsky“, festivala znanosti i umjetnosti na kojem su brojni izlagači, predavači sa znanstvenih instituta i fakulteta, tehničkih škola, gaming centra i drugih imali što pokazati, predstaviti i približili znanost javnosti.

Ponajviše djeci i učenicima, ali i svima koje je privukla znatiželja. Više od dvije tisuće učenika iz Novske, okolice, drugih gradova Hrvatske i susjednih država posjetili su Novsku organizirano, posebnim vlakom ili autobusima, kao i odrasli.

Učenici su sudjelovali na radionicama, posjetili izložbe, instalacije i predavanja znanstvenika i studenata, a kako je naglasila Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika ispred glavnog organizatora Grada Novske, „željeli smo približiti i dati doprinos popularizaciji znanosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja“.

Kemijski elementi, robotika, humanoidni robot Viktorija, 3D tehnologija, radio valovi, nastanak tornada i mnogi drugi sadržaji bili su na više punktova u središnjem dijelu Novske, a kod svakog puno pitanja i odgovora, osmijeha i želje za učenjem. Novska je cijeli dan bila grad znanosti, grad pun mladih i znatiželjnih.

Kako se približavala večer i uzbuđenje je raslo, posjetitelji su teleskopima mogli promatrati planete Saturn i Jupiter, uživati u munjama Tesline zavojnice i spektaklu svjetala lasera.

Uz Grad Novsku, organizatori „NOVsky – Art & Science festivala“ bili su POU Novska i Turistička zajednica Grada Novske, Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska, stotinjak volonterki i volontera, mladih „Centra za mlade“ Novska te službe koje su se bile na raspolaganju kako bi sve prošlo u najboljem redu.

 

 

Popularno

Više iz: ZNANJE JE MOĆ

Na vrh